Yangın Emniyet Raporu (Ruhsat)
Yangın Emniyet Raporu binada ya da tehlikeli patlayıcı madde bulunması halinde ortamın gerekli güvenliği sahip olup olmadığını gösteren bir belgedir. Bu belge tehlikeli madde bulunduran ya da toplu olarak hizmet veren her bina için geçerlidir. Alınması zorunlu olan güvenlik belgelerinden biridir.
Tesis, işletme gibi toplu sayıda insan barındıran yaşam alanlarının güvenli olduğunu gösteren bir belgedir. İlgili binanın ya da işletmenin faaliyetlerini düzenli şekilde sürdürebilmeleri için bu belge sahip olmaları gerekir. Bu belgeyi almak isteyen pek çok işletme sahibi itfaiye raporu nedir tarzı soruları aklına getirir.
Yangın yönetmeliğine uygun şekilde hazırlanan ve destekleyen maddeler için yangın emniyet raporu almak için ruhsat ve denetim Müdürlüğü önlem Amirliği buralarına başvuruda bulunmak ve gerekli formları doldurup binayı inceletmek gerekir.
Bir kişinin incelemiş olduğu bina yangın yönetmeliği kapsamında gerekli olan bütün önlemleri ve prosedürleri içermesi gerekir. Yapılan gerekli araştırmalar ve incelemeler sırasında eksik bir durum söz konusu olduğunda rapor çıkmaz.
Yapılan inceleme ve araştırmalar yönetmeliğe uygun olduğunda 5 iş günü içerisinde itfaiye yangın raporu ilgili binaya verilir.
Yangın Emniyet Raporu Geçerlilik Süresi
Yangın emniyet raporunun pek çok kişi tarafından merak edilen sorular arasında yer alır. Yangın emniyet raporunun geçerlilik süresi ortalama 1 yıldır. Binanın ya da işletmenin hizmete açılması adına gerekli olabilecek bu raporun alınması için ilgili belgeler aşağıda maddeler halinde yer alır.
- Numara taş bilgisini içeren belge ve yapı kullanımına izin belgesi
- Vekaletname ve imza sirküleri
- Ticari sicil gazetesi
Yangın Güvenlik Raporu Örneği
Yangın emniyet raporunun bir diğer adı olan yangın güvenlik raporu tehlikeli madde bulunduran depo gibi işletmelerin daha güvenli olmasını sağlar. Bu raporun hangi bina ve işletmede alınması gerektiği aşağıda maddeler halinde yer alır.
- Konut belaları ve kurumsal anlamda çalışan iş yeri binaları bu kapsamın içerisindedir.
- Ticaret ve endüstriyel amaçlı kurulan ya da toplanma amacıyla kullanılan binaya da alanlar bu raporu alması gerekir.
- Çeşitli müze eğlence spor ve ibadet alanları da güvenlik açısından bu rapora ihtiyaç duyar.
- Çeşitli otobüs terminalleri limanlar ve havalimanları da bu grup içerisinde yer alır.
- Çeşitli parlayan ve patlayan gazların bulunduğu alanlarda bu grup içerisinde yer alır.
İlgili bina ya da işletme rapor sayesinde yangına karşı bütün tedbirleri almış olur. Ayrıca binanın ne kadar güvenli olduğu da araştırılmış olur. Can ve mal kaybı en aza indirilerek ortamın güvenliği ekstra arttırılmış olur.
Yangın Emniyet (İtfaiye) Raporu Verilme Süreci
Yangın emniyet raporunun hazırlanma süreci aşağıda maddeler halinde yer alır.
- Rapor için gerekli bütün belge ve evraklar hazırlandıktan sonra Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Önlem Amirliği bürolarına yazılı bir form ile başvurmak gerekir.
- Ön kayıt oluşturulduktan kısa süre içerisinde ilgili bina ya da alan için gerekli çalışmalar başlatılır ve bilirkişi atanır.
- Bilirkişi ile ilgili bina ya da alanın yangın yönetmeliği kapsamında detaylı şekilde incelenmesi için çalışma başlatır.
- Bina ya da ilgili alan yangın yönetmeliği kapsamında bütün hususları içeriyor ve güvenli ise 5 iş günü içerisinde rapor hazırlanır ve ilgili kişilere gönderilir.
- Aksi bir durum söz konusu olduğunda bütün işlemler durdurulur ve binanın yeterli şekilde güvenli olması için gerekli bütün prosedürler uygulanır.
Yangın emniyet raporu yangın ile ilgili bütün güvenlik prosedürlerini kapsar. Bu nedenle binanın yangına dayanıklı malzemelerden üretiliyor olması başta olmak üzere pek çok konuyla alakalı yangın tedbirleri ve önleyici hususlar raporda dikkate alınır.