İtfaiye Raporu Ücreti
İtfaiye Raporu Ücreti Raporun içeriğinde neler olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ayrıca rapor bazında hangi hususların yürütüldüğü de ücrete tabi olduğumdan fiyat değişikliği söz konusudur. Ücret yıl içerisinde değişen rakamlara sahip olduğu fakat belediyelerin hazırladığı raporun ücretinin yılda bir kez değiştiğini söylemek mümkündür. Yıl içerisinde değişen ücret dışında herhangi bir ek ücret ödemeye gerek yoktur.
Bu rapor yangın hususunda binaların ve ilgili toplu insan barındıran alanların daha güvenli olması için istenir. Bu rapor ilgili işletmelerin ve binaların faaliyetlerine devamlı olarak sürdürebilmeleri için zorunlu kılınmıştır. Şirket ve diğer denge konut binalarında bu raporu alınması yangın öncesinde ve sonrasında oluşabilecek önlemler daha etkili hal alır.
Spor faaliyetleri, eğlence, müze, AVM ve benzeri etkinliklerin olduğu yaşam alanlarında bu raporu almak zorunludur. Bu raporu almak için ilk önce gerekli olan belgeleri tamamlayıp Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Önlem Amirliği bürolarına ön başvuruda bulunmak gerekir.
İlgili ön başvuru sonrasında araştırılacak bina ya da alan detaylı şekilde incelenir. Binanın yangınla alakalı ne kadar güvenli olduğu tespit edilir. Yangın yönetmeliğine uygun acil çıkış ve tahliye planları incelenir. Ayrıca yapı malzemelerinin yangın yönetmeliğine uygun olup olmadığı saptanır.
Yangın yönetmeliğine uygun yangın dolapları ve yangın söndürücülerde kontrol edilir. Bu kontrol sonunda bina eğer yangına dayanıklı ise rapor hazırlanır ve 5 iş günü içerisinde ilgili binaya teslim edilir.
İtfaiye Uygunluk Raporu Ücreti
İtfaiye uygunluk raporu olarak da bilinen itfaiye raporu ücretinin yıl içerisinde değişen belli hizmetlere bağlı fiyat artışı ya da azalışı söz konusudur.
Rapor için belirli miktarda harç ön başvuru öncesi ilgili büro amirliğine yatırıldıktan sonra ön kayıt başvurusu ilgili form ile yapılır formu eksiksiz şekilde doldurmak son derece önemlidir. Başvurudan kısa bir süre sonra bilirkişi ilgili bina ya da alanı teftiş etmek için gönderilir.
İtfaiye Harcı Nereye Yatırılır?
Bütün iller de olduğu gibi Ankara itfaiye raporu ücreti harcı nereye yatırılır gibi sorular pek çok kişinin aklını kurcalar. Raporu çıkartmak için harç bedelini ilgili itfaiye dairesi başkanlığının belediye veznesine yatırmak gerekir.
Ankara itfaiye raporu için gerekli evraklar hazırlandıktan sonra ilgili ön müracaat formu doldurulması gerekir. Bu formda T.C. kimlik numarası adres bilgisi gibi önemli bilgileri eksik şekilde doldurmak son derece önemlidir.
İşlemleri daha hızlı yapmak ve ön başvuru hususunda ilgili formun doldurmak için internet sitesi üzerinden ilgili Önlem Amirliği’ne gidilerek başvuru yapılabilir. Aynı başvuru e-devlet üzerinden de yapılır.
İtfaiye raporu hem bina için hem de içerisinde yaşayan insanlar için son derece önemli ve yangına karşı güvenli ortamın bulunduğunu gösteren bir belge olduğundan gerekli bir belgedir.
Yangın sırasında meydana gelen can ve mal kayıpları itfaiye raporunun oluşturulması ve binanın detaylı şekilde incelenmesi ile en aza iner. Yangın esnasında oluşabilecek bütün tehlikeli durumlar göz önünde bulundurularak yangın yükümlülükleri kapsamında rapor hazırlanır.
Yangın merdivenleri, yangın söndürme cihazları ve ekipmanları, yangın haber verme ve yönlendirme sistemleri, acil çıkış planına uygun yönlendirme ve levhalar gibi hususlar bu kapsamda incelenir. Ayrıca yapıda olan ve yangına dayanıklı olması gereken bütün alanlar detaylı şekilde incelenir. Bu şekilde ortam daha güvenli hale gelir.
Yangın söndürme ekipmanlarının yönetmeliği uygun olup olmadığı incelenerek rapor kapsamlı bir şekilde hazırlanır. Rapor için incelenen her bir husus itfaiye raporu ücretine yansır.