Ruhsat İçin İtfaiye Raporu
Ruhsat İçin İtfaiye Raporu alınması zorunlu olan belgelerinden biridir. İlgili bina ve alanların faaliyetlerini yangına karşı güvenli şekilde sürdürebilmeleri için gereklidir. Bir kişi tarafından denetlenen ilgili bina ve alanların yangına karşı güvenli olup olmadığı incelenir. Ruhsat ve denetim Müdürlüğü önlem Amirliği tarafınca denetlenen yerlerde her türlü yangın söndürme sistemi ve ekipmanlarının yönetmeliğe uygun olup olmadığı kontrol edilir.
Ayrıca yapı malzemeleri detaylı şekilde incelenir. Acil tahliye planlı ve ilgili yönlendirme ve levhalar da incelenme kapsamındadır. Belgeyi almak zorunludur. İş yeri açmak ya da açılmış olan iş yerlerinde faaliyetleri sürdürebilmek için ilgili büro amirliğine gidilerek ön başvuru kaydı yaptırılır.
Ardından ilgili bütün denetimler uygun şekilde rapora işlenir. Bina yangına karşı güvenliği ise rapor 5 iş günü içerisinde ilgili bina ya da işletmeye teslim edilir.

İtfaiye Raporu Almak İçin İstenilen Belgeler Nelerdir?
Ön başvuru formunun eksiksiz şekilde doldurulması ve raporun kısa süre içerisinde çıkması için hem şirketten hem de şahıslar istenilen belgeler aşağıda maddeler halinde yer alır. Bu maddelere dikkat ederek bütün belgelerin eksiksiz şekilde hazırlanması ve ön başvurunun Bu belgeler ile yapılması gerekir. Ayrıca ruhsat için itfaiye raporu hazırlamada bu belgeler kullanılır.
- Yapı kullanımına dair izin belgesi
- Ticari sicil gazete ve vekaletname
- İlgili kişilerin imza sirküleri
- Numarataj belgesi

İşyeri Ruhsatı İçin İtfaiye Raporu
İş yerinin işlerine düzenli olarak devam etmesi ve faaliyetlerini eksiksiz şekilde yürütebilmesi için iş yeri ruhsatı adına itfaiye raporu alması zorunludur.
Binanın yangında ne kadar dayanıklı olduğunu gösteren bu belge güvenli bir yaşam alanı için gereklidir. Bu belge sadece iş yerleri için değil konut arazi gibi yaşam alanlarında da gereklidir. Ayrıca içerisinde patlayıcı madde bulunduran alanlarında her türlü faaliyetlerini düzenlemesi için bu rapor gereklidir.
Yangın konusunda tehlike oluşturabilecek durumların önlenmesi için bu rapor son derece önemlidir.
İstanbul İtfaiye Raporu İçin Gerekli Evraklar
İtfaiye raporu için gerekli olabilecek evraklar ticari sicil gazetesi, vekaletname, imza sirküleri, numarataj belgesi ve yapı kullanımına ilişkin izin belgesidir. Bu belgeler hazır olduktan sonra Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Önlem Amirliği’ne ön kayıt başvurusu yapmak gerekir.
Başvuru sonrasında bilir kişinin ilgili bina ya da alana başlattığı inceleme sonucunda binada olması gereken bütün yangın tedbirleri incelenir. Bütün yükümlülükler ve prosedürler bina ve ilgili yerleşim alanında geçerli ise rapor 5 iş günü içerisinde çıkartılır.
İlgili bina ve iş yerinin faaliyetlerini düzenli şekilde sürülebilmesi için bu raporun çıkartılması zorunludur. Yapılan denetlemelerde yangın tedbirleri incelendikten sonra eksik bir durum var ise belgenin çıkartılması için bütün işlemler durdurulur.
Binaya bu şekilde faaliyetlerinin sürdürmemesi için uyarı gönderilir. Aksi bir durum söz konusu olduğunda ise cezayı yaptırımlar uygulanır.
İtfaiye raporu almak için bütün belgelerin eksiksiz şekilde hazırlanması son derece önemlidir. İçin yapılan müracaattan sonra bölge incelemesinin ardından 5 iş günü içerisinde rapor hazırlanır. Binada yangın yönetmeliği ile alakalı her bir hususun geçerli olması gerekir. Aksi halde süreç uzayabilir. Sürecin daha kısa sürdürülmesi için itfaiye raporu e devlet internet sitesi üzerinden verilebilir. Bu şekilde ön başvuru süreci daha hızlı ele alınır ve inceleme daha hızlı başlatılır.
Ruhsat için itfaiye raporu gerekli incelemelerden sonra alınır ve ilgili bina ya da iş yeri faaliyetlerini düzenli olarak sürdürür. Ayrıca ilgili bina ya da işyeri yangın adına güvenli bir ortama sahip olur.